28 december 2008

Tips på hemlagat godis.

Har ju glömt att lägga ut bilder och recept på julgodiset jag gjorde till jul. Hade lite kvar som jag kunde fota som tur var. Fast man kanske inte ska kalla det julgodis bara, för man kan ju faktiskt äta det året om. Så varför inte bara säga hemlagat godis?
1: Snöbollar/Limebollar
35 st
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
3 dl havregryn
1 msk vatten
rivet skal och pressad saft av 1 lime
Garnering:Kokosflingor
Gör så här
Rör ihop smör och socker. Rör i vaniljsocker, kokos, havregryn, vatten, limeskal och saft.Forma runda bollar och rulla dem i kokos. Förvara i kyl eller frys.
*
*
2. Chokladbollar med apelsin och kanel.
35 st
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
5 dl snabbhavregryn
Rivet skal av 1 apelsin
Kanel efter eget tycke och smak
Garnering: Kokosflingor, pärlsocker, hackad mandel eller sesamfrön
Gör så här
Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn. Forma runda bollar och rulla dem i kokos, mandel eller sesamfrön. Förvara i frysen eller kylen.
*
*
3: Trillingnöt
ca 35 st
Ca 1,5 dl hasselnötter
200 g ljus choklad (det går säkert att byta ut den ljusa chokladen till 70% choklad om man vill)
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem tills dem har fått färg. Låt nötterna svalna och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk.
Lägg nötterna i en skål.Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite och häll sedan chokladen över nötterna och blanda ordentligt.
Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter.Doppa de stelnade chokladbitarna ännu en gång i smält choklad, för att få ett tjockare lager av choklad runt nötterna. Låt stelna. Häll resten av den smälta chokladen i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och ringla sedan ut lite choklad ovanpå trillingnötterna som dekoration. Låt svalna. Förvara svalt.
*
*
4: Cornflakescrisp
Har inget recept till detta men det är jätte-enkelt. Smält blockchoklad och blanda i cornflakes. Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna i kylen. Jag använde grova branflakes och lite russin och det blev extra gott.
*
*
5: Ischoklad
ca 40 st
75 g smör
200 g mörk choklad
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar. Lägg ner chokladen i smöret och rör tills den smält. Fördela smeten i formar. Låt stelna i kyl.
(Ischokladen blev mycket godare när man använde smör istället kokosfett.)

Inga kommentarer: