17 april 2012

Frukt och nötbröd - Gott surdegsbröd

Ett underbart gott bröd som tar lite tid att göra då en surdegsgrund först måste göras.
Men jag lovar, det är väl värt väntan.
Servera till ostbrickan eller med en god marmelad.

Frukt- och nötbröd
Leila´s recept
Ingredienser 2 limpor:

20 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
150 g hela hasselnötter
100 g russin
1 påse blandad torkad frukt

Surdeg dag 1
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten

Surdeg dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Surdeg dag 4
1 dl rågmjöl

Gör så här
 Gör surdegen först: Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

 Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

 Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

 Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

 Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

 Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.

 Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.

 Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader. 

 Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.

 Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.

Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.

 Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.



Inga kommentarer: