21 april 2009

Pajbakning

Sambon jobbar massor av övertid denna vecka då husen han drar el i ska vara klara på torsdag, så jag sysselsätter mina ensamma kvällar med att bl.a baka. Ikväll blev det min absoluta favoritpaj: Amerikansk citronmarängpaj!
Amerikansk citronmarängpaj
125 g smör
3 dl mjöl
2 msk kallt vatten
Citronkräm
3 dl vatten
1½ dl socker
6 msk maizena
saft och rivet skal av 2 citroner
3 äggulor
3 msk smör

Maräng
3 äggvitor
1½ dl strösocker
1.Blanda mjöl och smör i en matberedare kör till en smulig blandning, tillsätt vatten och kör maskinen snabbt till en deg. Lägg den kallt att vila 5-10 min.
2. Kavla eller tryck ut den i en pajform. Se till så att degen går lite över kanten. Nagga botten med en gaffel. Låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter innan det gräddas mitt i ugnen i 225 grader, ca 20 minuter. Låt pajskalet svalna.
3. Blanda samman vatten, socker , maizena och pressad citronsaft i en rostfri kastrull. Koka upp under ständig omrörning.
4. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt äggulor en och en under fortsatt omrörning. Låt krämen sjuda upp på nytt men inte koka. Tillsätt rivet citronskal och matfett. Låt krämen svalna. Fördela citronkrämen över det gräddade pajskalet.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum i en väl rengjord skål. Rör ner sockret. Bred marängmassan över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 150 grader, ca 8-10 minuter eller tills marängen fått fin färg.

4 kommentarer:

E-line sa...

Så tjusig! Ska nog prova nån dag!

Carolina sa...

Vad duktig du är! =)

evelina sa...

Mumma! ser jättegott ut......

Carolina sa...

Hehehe nääe faktiskt inte! :P Däremot så kan dom bli aningen groggy men inge kräkande här än så länge.. ;) Bra att du sa det, värt o tänka på =p