21 januari 2012

Tiramisu med baileys

Jag är riiiktigt förtjust i Tiramisu och när vi var i ROM i somras så var jag ju självklart inte sen med att äta en äkta italiensk tiramisu... LJUVLIGT gott!! Till det dracks en LIMONCELLO, som är italiens nationaldryck vad jag förstått?! Rätta mig om jag har fel.. Men som sagt, det var helt ljuvligt att sitta på en uteservering på kvällskvisten och njuta av Roms kvällsliv...
ICAs hemsida så hittade jag detta receptet, det måste bara testas vid tillfälle.


Tiramisu med baileys
3 1/2 dl espresso eller riktigt starkt kaffe
2 1/2 dl Baileys
2 paket savoyarkex (à 200 g)
2 ägg
3/4 dl socker
500 g mascarponeost
2 1/2 tsk kakao



Gör så här:
Blanda kaffet med hälften av Baileysen i en grund skål. Doppa kexen i vätskan. Låt dem bli fuktiga men inte uppblötta. Lägg ett lager kex i botten på en fyrkantig form, ca 20x30 cm (för 12 port). Separera äggen, men behåll bara hälften av vitorna. Vispa äggulorna med sockret tills det är ljust och pösigt. Tillsätt resten av Baileysen och mascarponen och rör ihop till en mousseliknande kräm. Vispa äggvitan tills den är tjock och skummande (går bra för hand om det är en liten mängd). Vänd ner äggvitan i mascarponekrämen och bred ut hälften av krämen ovanpå kexen. Lägg på ännu ett lager fuktiga kex och bred ut resten av krämen ovanpå dem. Täck formen med folie och låt den stå i kylskåpet över natten. Pudra kakao genom en tesil strax före servering.



Tiramisu betyder "pigga upp mig" och vem skulle inte bli pigg av denna "sockerbomb"? ;)


Limoncello....









Inga kommentarer: