27 juni 2012

Månadens sötsak - FRISKT!

Hjälp! Jag hinner ju aldrig baka nåt nu när jag jobbar heltid. När man är ledig vill man ju hinna göra så mycket annat så bakningen får stå lite åt sidan.. Tråkigt!
På grund av tidsbrist så får jag bidra med ett gammalt recept på min citronmarängpaj som är sååååååå himla god, till Månadens sötsak!! Så gott med en frisk och syrlig kräm mot den söta marängen. Man kan nästan äta hela själv! ;)
Den här gången kan man även vara med och tävla om en rabattkod från Groupon, och självklart vill jag vara med! Håll tummarna nu!




Här kommer receptet så ni också kan baka pajen!

Amerikansk citronmarängpaj

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
75 gram mjukt smör
1 dl florsocker
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + 1 äggula

Citronkräm:

Rivet skal av 1 tvättad citron
Saft av 2 citroner
2 dl strösocker
3 äggulor [spara vitorna till marängen!]
2 msk smör
3 dl vatten
4 msk maizena mjöl

Maräng:

3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Pajdeg: Häll upp vetemjölet i en bunke. Lägg ner smör, siktat florsocker, salt och florsocker. Nyp samman till en smulig massa med fingertopparna. Tillsätt ägget och äggulan. Arbeta in dem med händerna till en deg. Försök att arbeta degen så lite som möjligt, den ska bara precis ta ihop. Låt vila minst 30 min i kylskåp. Klä sedan en smord pajform med degen, nagga botten och ställ återigen in i kylen, minst 30 min. Förgrädda sedan formen i nedersta falsen av ugnen, 200 grader, ca 15 min.


Fyllning: Blanda alla ingredienser till krämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning tills den tjocknar. Krämen får inte koka, då koagulerar äggen! När krämen är tjock, häll genast upp den i det förgräddade pajskalet. Stryk krämen slät med en kniv och låt kallna i formen.

 Maräng: Vispa de 3 äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, under fortsätt vispning. Tillsätt sedan vaniljsockret och fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Bred eller spritsa ut marängen över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 3-5 min på 225 graders ugnsvärme, tills toppen fått fin färg.

Lycka till!!

 



 En gång så gjorde jag minipajer utav detta receptet, fast använde mig utav lime istället. Riktigt friskt och gott! Ni ser den på bilden nedan. =)


U.S. lemon curd meringue pie

Pastry
:
3 cups flour
75 grams butter, softened
1 cup powdered sugar
½ tsp salt
1 teaspoon vanilla
1 egg + 1 egg yolk


Lemon Cream:
Grated zest of 1 lemon, washed
Juice of 2 lemons
2 cups granulated sugar
3 egg yolks [save whites for meringue!]
2 tablespoons butter
3 cups water
4 tbsp corn flour
Meringue:
3 egg whites
2 cups granulated sugar
1 teaspoon vanilla

Pastry dough: Pour the flour into a bowl. Add the butter, sifted icing sugar, salt and powdered sugar. Pinch together to a crumbly mass with finger tips. Add the egg and egg yolk. Rub them with your hands into a dough. Try to work the dough as little as possible, it will only just get together. Let rest for 30 minutes in the refrigerator. Dressing then lubricated pie dish with the dough, the bottom chip away and set again in the refrigerator, at least 30 minutes. Bake then the shape of the bottom shelf of the oven, 200 degrees, about 15 minutes.

Filling: Mix all ingredients for the custard into a stainless steel saucepan. Simmer stirring constantly until it thickens. The cream must not boil, then coagulate the eggs! When the cream is thick, pour it immediately into the prebaked pie shell. Apply the cream smooth with a knife and leave to cool in the mold.

  Meringue: Beat the 3 egg whites until fluffy with electric mixer. Then sugar, a bit at a time, while maintaining the whipping. Then add the vanilla and continue whisking until the meringue is shiny and firm. Spread or pipe the meringue over the lemon cream. Bake in oven for 3-5 minutes in 225 degree oven until top golden.

Good luck!

I translate my recipes with google translate, and I apologize if sometimes strange words appears in the description. I hope you understand anyway. =)


Inga kommentarer: