23 oktober 2011

Lördagskalas för 50 åring!

Vi firade min mamma i lördags som fyllde 50 år. Egentligen fyller hon nu på måndag, men kalas är ju roligare att ha på en lördag! ;)



Jag gjorde supersmaskig smörgåstårta, chokladtårta och lite annat smått o gott till kaffet.


Lagren i smörgåstårtan bestod utav en baconröra och ägg/skinkröra.


Baconröran gör du så här: Blanda 3 dl majonnäs med 2 dl gräddfil och 1,5 dl sweet chilisås. Knaperstek bacon som du skurit i ca 1cm bitar och låt rinna av på hushållspapper. Blanda sedan baconet i röran.


Ägg och skinkröran gör du så här: Koka 6 ägg och hacka sedan dessa. Blanda 2 dl majonnäs med 3 dl gräddfil, grovhacka strimlad rökt skinka (ca 200gram) och blanda sedan ihop allt till en röra.



Gottigott vill jag lova! =)



Chokladtårtan bestod av chokladbotten, mango och passionsmousse mellan lagren och sedan chokladmousse runt och på tårtan. Minst lika smarrigt det!
Hallongrottor och kolakakor med russin blev det också. Och till pappsen hade jag gjort sockerfria apelsin och kanelmuffins.





Sirapskakor med russin


4 1/2 dl vetemjöl
200 g margarin
2 1/2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 dl russin - hackade



Hacka russin, arbeta sedan ihop alla ingredienserna till en deg. Rulla till bollar i valfri storlek, tryck sedan med gaffel för att få ett snyggt mönster. Grädda i 175 grader ca 5 - 10 minuter.



Hallongrottor


250 g margarin
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl vaniljsåspulver
1 - 1 1/2 dl hallonsylt



Sätt ugnen på 200 grader. Sätt upp 24 pappersformar på en plåt. Lägg alla ingredienserna utom hallonsylten i en bunke. Hacka samman med en bordskniv eller en stor gaffel. Finfördela margarinet i socker, bakpulver, vetmjöl och vaniljsåspulver. Knåda ihop till en deg som därefter rullas ut till en längd. Dela i 24 bitar som vardera rullas till en boll och läggs i formarna. Gör en fördjupning mitt i kakan med ett finger och droppa i ungefär en tesked med sylt. Grädda formarna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.




Sockerfria muffins med smak av apelsin och kanel


3 ägg
1 -1½ dl strösötmedel
½ dl rapsolja
1 dl filmjölk
3 dl mjöl
2½ tsk bakpulver
1 msk kanel


Sätt ugnen på 175 gr.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulor och sötningsmedel vitt och pösigt.
Blanda i olja och filmjölk. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och rör i det.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.
Klicka ut dem i muffinsformarna och grädda till de fått fin färg och inte kladdar.


Smeten blir ganska hård så det kan underlätta att använda en bakmaskin, om man inte har en stark elvisp.





Lycka till! =)

1 kommentar:

Elin sa...

Du borde banne mej öppna bageri Malin!