11 september 2011

Banoffépie!

Botten:
250 gram digestivekex
100 gram margarin

Fyllning:
1 burk (375g) kondenserad mjölk
3 st bananer
2 msk citronsaft
2 dl vispgrädde



Garnering: kakao, eller snabbkaffepulver eller bananskivor.




1. Ta bort etiketten från mjölkburken. Lägg oöppnad burk i kokande vatten i en så stor kastrull så att vatten täcker hela burken. Koka 3 timmar i svag värme. Fyll på vatten så att burken är täckt hela tiden.
2. Smula kexen och smält margarinet. Blanda ihop. Lägg papper på botten på en löstagbar form(ca 24 diameter). Tryck ut kexsmeten ordentligt mot botten och lite på kanterna också.

Låt stelna i kylskåp.
3. När mjölken har kokat färdigt ta kastrullen från plattan. Låt mjölken svalna lite. Öppna burken, mjölken har blivit toffee. Blanda och häll över stelnat kexbotten. Lägg tillbaka i kylskåpet så att toffeen stelnar lite.
4. Vispa grädde och smaksätt med ev. lite snabbkaffepulver.
5. Skala och skiva bananerna. Häll lite citronsaft över bananerna så att de inte blir mörka.
6. Lossa botten försiktigt med kniv från botten. Lägg bananskivorna över toffeen och ev.spara några för garnering. Skeda grädden över bananerna,garnera med bananskivor och eller sikta över med kakao eller snabbkaffepulver strax före serveringen.



(Jag använde en vanlig pajform med låg kant, funkar lika bra. Tyckte även att det skulle varit några fler gram med smör i pajbotten då den blev lite väl smulig. Blandade ner kaffepulver i grädden och det blev toppengott. Jag valde chokladspån som garnering, gott!)



LYCKA TILL! =)


Receptet hittades HÄR!

1 kommentar:

Elin sa...

Det här är sjukt gott!
Vi brukar göra utan banan och lägga vinbär, jordgubbar eller hallon eller nåt på istället. Då bryter det av det söta lite också =)