07 maj 2010

Nya recept!

Idag tänkte jag testa ett par nya recept som jag hittat.
Det ena är en kladdkaka med jordnötter och det andra är LCHF-biskvier.
Recepten kommer här nedan,och bilder kommer när själva baket är klart... :)


Kladdkaka med jordnötter

Ingredienser
150 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
78 g chokladbitar, med kolafyllning, t.ex. Center

Topping:
200 g mörk choklad
2 dl jordnötter


KAKA:
1) Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter
i diameter.
2) Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
3) Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda
mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans
med smöret.
4) Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i
smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader
i cirka 10-12 minuter.
5) Låt svalna och lossa sedan formens kant.

TOPPING:
1) Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad
eller i mikron. Rör ner nötterna och bred
blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

Receptet är hämtat ur: Mia Öhrn "Fler kladdkakor", Ica Bokförlag.


Biskvier a la LCHF

Mandelbottnar. (blir ca 10-12 stycken)
100g sötmandel
3 äggvitor.
1-2 krm kardemumma

Smörkräm
250g smör
2-3 krm Vanlijpulver (eller 1-2 vaniljstänger)
50g vit choklad (Lindth)
2-3 msk "Bullet Burbon" (kan skippas)

Glasyr
100g mörk choklad, 70-90% :ig
50g vit choklad (allt går inte åt!)

Gör så här:
Mandelbottnarna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna tillsammans med kardemumman till ett hårt skum. (bunken ska gå att vända uppochner)
Kör mandeln i en mixer tills den är finhackad, vänd sedan ner mandeln i äggskummet och blanda försiktigt.
Fördela smeten till 10-12 klickar på en plåt med bakplåtspapper. platta till klickarna så de blir runt centimetern tjocka. (smeten är formfast, så den form de har innan du gräddat dem kommer de ha kvar.)
Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. bottnarna ska bli ganska torra. ta ut och låt svalna.

Smörkrämen.
Blanda rumstempererat smör med 2-3krm vaniljpulver.
Bryt isär 50 g vit choklad i småbitar och smält i Micron (alt vattenbad). rör ner den smälta chokladen i smöret och blanda väl. smaka av så du har lagom mycket vaniljsmak.
Tillsätt nu 2-3 msk "Bullet Burbon" eller annan valfri burbon/konjak/whisky, blanda om och smaka av. (om smörkrämen är för lös, ställ den i kylskåp tills lagom bredbar koncistens infinner sig!)
Klicka eller spritsa ut smörkrämen på de avsvalnade nötbottnarna så de blir lite toppiga. ställ in biskvierna i kylen ca 1 timme så smörkrämen stelnar.

Glasyr.
Bryt sönder 100g mörk choklad och smält i liten skål i micron (alt vattenbad på spisen) känn efter med fingret så chokladen inte är för varm.
Doppa biskvierna så de får ett chokladtäcke och ställ tillbaka dem på bakplåtspapperet. låt stå kallt i ca 10min.
Smält sedan ca 50 g vit choklad. när chokladen är tillräckligt rinnande, ta en sked och doppa den i chokladen och låt sedan chokladen rinna/droppa från skeden över biskvierna för att skapa olika mönster. (bra om du gör flera olika smaker på smörkrämen, så du kan se skillnad på dem.)

(Det blir ca 5-6g kolhydrater per biskvi om man gör 12 st. mera om man har mera alcohol i)

Receptet hämtat från bloggen http://www.katta.filosoferar.se/.

Inga kommentarer: