02 juli 2009

Födelsedagstider!

Under sommaren är det väldigt många i min omkrets som fyller,nog för att vi är på kalas titt som tätt annars också,men under sommaren är det några extra. Tänkte härmed tipsa om en kanongod tårta som vi fick hos min moster på hennes kalas. Den får det nog bli på min egen födelsedag. =)
Krispig marängtårta med citronkräm.
Det finns anledning att kalla detta för världens godaste tårta. En söt och krispig marängbotten som läggs ihop med syrlig citronkräm emellan och toppas med fluffig grädde blir så god att man gärna gör den om igen. Tårtbottnen gräddas länge i svag ugnsvärme. Är det svårt att få tag på jordgubbar kan tårtan dekoreras med flisad mörk choklad och rivet citronskal eller krossad daim.

4 st äggvita
2 dl strösocker
3 dl puffat ris
1 tsk smör, till långpannan


Fyllning
4 st äggula
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 st citron, pressad saft
75 g smör


Garnering
3 dl vispgrädde
1 paket jordgubbar, färska

1. Sätt ugnen på 125°.
2. Vispa äggvitorna till halvhårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa till hårt skum. Vänd ned riset. Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en 30 x 40 cm stor långpanna.
3. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 20 min. Låt tårtbottnen svalna lite i långpannan innan du vänder upp den och drar bort papperet.
4. Fyllning: Lägg allt utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, det är viktigt att den inte kokar. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt krämen kallna.
5. Garnering: Dela tårtbottnen på mitten och lägg krämen emellan. Vispa grädden och bred den ovanpå. Dekorera med jordgubbar.
Receptet är hämtat från Allt om mat.

Inga kommentarer: