25 april 2012

Coola kakor



LilaLoa
 

Kolla in vilka coola kakor den här tjejen gör! Helt fantastiskt alltså!
Klicka på bilden så kommer ni direkt till hennes blogg.

Tips!

Jag brukar köpa aromer och kryddor från denna trevliga webshop; Borgeby Kryddgård !! De har ett stort sortiment utav kryddor, aromer, strössel, te och lite annat smått och gott. Jag rekommenderar dem varmt! =) 


24 april 2012

Citronbiskvier

Jag hade några citroner hemma, som jag tyckte var bäst att använda innan de blev förstörda. Och i kylen låg ett paket marsipan (som jag först trodde var mandelmassa) och väntade på att få bli omhändertagen. Efter lite funderingar och ett gott tips från Anette så fick det bli biskvier. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Biskvibottensmeten blev alldeles för lös trots att jag följde receptet, så det slutade med att de blev som stora, runda, platta, sega kakor... Jag tänkte att de nog gick att använda ändå och fortsatte med att göra citronsmörkrämen och bredde denna på kakorna. Till sist doppade jag dem i vit choklad. Dock så var chokladen för het när den skulle på så den ville inte riktigt fastna på smörkrämen. De två första blev jättefina, konstigt nog. De 10 andra blev sisådär. SÅ, hur smakade de då tänker ni kanske?? Jo det ska jag tala om, de smakade LJUVLIGT!!! Så ibland behöver inte ett misslyckande vara nåt dåligt, snarare tvärtom! ;) Egentligen ska inte jag äta sånt här, men är det citron i något så kan jag inte motstå det. Och så delade vi faktiskt på en, jag och sambon... Då kändes det inte fullt så onyttigt. ;)



Citronsmörkräm
150 gram smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Rivet skal av 1 citron

Blanda allt med en elvisp, tills det blir en smidig kräm.
Enklare än så blir det inte! =)



Lemon Butter Cream
150 grams butter
1.5 cups powdered sugar
1 teaspoon vanilla
1 egg yolk
Grated zest of 1 lemon

 Mix all ingredients with an electric mixer, until it becomes a smooth paste.

Love/Malin

 

Bakning och karamellkokning

En gång på en bokloppis, så hittade jag en riktigt kul bok; HUSMODERNS PRESENTBOK - Bakning och karamellkokning. Den är från 1930 och har en hel del festliga recept, många utav dem är väldigt enkla och roligt skrivna. Den innehåller inte så många bilder, men det gör inget. Den är trevlig ändå. :)


Några utav de få bilder som boken bjuder på.






Varför inte göra bakelser till mor på Mors dag?

Visst är det roligt med sådana här böcker?
Har ni nån liknande?


23 april 2012

Petit chouxer med lemoncurd och grädde


Här är de färdiga "bakelserna"! De blev riktigt goda.
 Testa dem ni också vettja!


Petit chouxdeg
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Häll vatten i en kastrull tillsammans med smöret och låt det hela koka upp. Ta från plattan och vispa ner mjölet tills degen släpper kastrullen. Rör i ett ägg i taget. Spritsa ut degen i valfria former på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader. (De ska vara gyllenbruna.) Låt dem svalna och skär/klipp sedan upp dem, lägg i valfri fyllning och på med locket igen. Pudra gärna flor- eller vaniljsocker över.

Ha en fin dag allesammans!


Petit choux dough
3 cups water
100g butter
2 cups flour
3 eggs

Pour water into a saucepan with the butter and let it all boil. Remove from heat and whisk in the flour until the dough no longer sticks saucepan. Stir in one egg at a time. Pipe the dough into any shapes on a baking sheet with parchment paper. Bake for 30 minutes at 175 degrees. (They should be golden brown.) Let them cool and then cut them up, add the filling of your choice and put the lid back on. Dust with vanilla sugar.

Love/Malin

Lemoncurd-receptet

Här kommer recpetet på lemoncurden jag gjorde till petit chouxerna!

Lemoncurd

1 dl nypressad citronsaft
1 msk citroncest (ca 1 citron)
3 ägg
1,5 dl strösocker
100 gram smör

Riv skal av citron och pressa ur saften.
Blanda ägg, socker, citronskal och saft i en härdad glasskål.
Sätt skålen i vattenbad och vispa konstant till krämen tjocknat. Vispa sedan ner smöret.
(Jag blandar i en tjockbottnad kastrull och har låg värme på plattan (1 av 6) och vispar konstant, det går lika bra tycker jag.)



Lemon curd1 cup freshly squeezed lemon juice
 1 tablespoon lemon cest (about 1 lemon)
3 eggs
 1,5 dl granulated sugar
 100 grams of butter


 Grate the lemon rind and squeeze out the juice.
Mix eggs, sugar, lemon rind and juice in a hardened glass bowl.
Put the bowl in water and whisk constantly to the cream has thickened. Whisk in the butter.

22 april 2012

Inviger nya våffeljärnet!

Min snälla pappa överraskade mig med ett nytt våffeljärn! Tack! Nu inviger vi det , och jag lovar att de blir riktigt frasiga! Åviken Classic heter järnet! :-)

20 april 2012

Hemlagad lemoncurd och petit chouxer

Eftersom vi inte kunde åka till mina föräldrar i påskas så tar vi oss en tur dit imorrn istället! Med oss tar vi petit chouxer med grädde och lemoncurd! =) Jag har funderat länge på att göra dessa bakverk, och efter att jag läste ett blogginlägg hos bloggen Söta Saker om just dessa, så gjorde jag idag slag i saken. Pappa har ju diabetes och petit chouxer är ju sockerfria. Perfekt! Fast istället för lemoncurd så kommer han få banan och grädde, det blir nog minst lika gott! =)


Hur gott är inte hemlagad lemoncurd??? MUMS!!


Gyllenbruna petit chouxer...mmm...

Recept och bild på de färdiga bakelserna får ni senare!
Nu ska jag slänga mig i soffan och se på nån bra film! Ha en fin kväll allesammans!


Man tager vad man haver...

...hemma i kylen!
Ikväll blev det det en "ihop-plock middag" bestående utav bulgursallad och fläskfilé! Salladsost, hyvlad gurka, plommontomat, vårlök och självklart bulgur, bestod salladen utav. Och helstekt fläskfilé som grädde på moset! =) Salladsosten låg i oljemarinad som jag också hällde över det hela. Gott var det!


Det fina fatet fick jag i examenspresent! =)



18 april 2012

Chocolatechip cookies med smarties

Chocolatechip cookies med smarties

300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad
(1 stort rör smarties)

Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en seg och kolaaktig deg. Blanda till sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Tryck i några smarties på kakorna.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.




Chocolate Chip cookies with smarties
300g butter
2 1/4 cup sugar
2 1/2 cup brown sugar
2 eggs
3 teaspoons of vanilla sugar
7 1/2 cup flour
1 teaspoon salt
1 tsp bicarbonate of soda
4 tablespoons cocoa
200 g of chocolate


Melt the butter. Whisk together brown sugar, eggs and vanilla. Then mix in the melted butter and whisk in thoroughly. Then mix in remaining ingredients. Continue mixing until the batter becomes a chewy and caramel-like dough. Mix until the end of the chopped chocolate. Divide the mixture into small balls and flatten lightly on sheets lined with parchment paper. Pressure in smarties on the cakes. Bake at 175 degrees for 10 minutes.

17 april 2012

Drömmen om Italien...

Jag fullkomligt älskar Italien. Jag skulle verkligen kunna flytta dit.
Bjuder på några bilder från vår resa till Rom i Juli 2011.

Mitt absoluta favoritställe i Rom blev Fontana Di Trevi.
Där åt vi underbar glass med smak av bland annat limoncello. =)











Trafiken är "lätt" kaosartad...

Jag kan fortfarande inte förstå att jag faktiskt har varit i Rom... Jag har hört att det är mångas drömresa, att åka just till Rom. Kanske är det därför som jag har svårt att förstå..?
Hur som helst, så vill jag tillbaka. Igen o igen o igen..

När jag gick hotell- och restauranglinjen i gymnasiet så var klassen iväg till en liten by i Italien som låg en bit utanför Florens. Där arbetade vi 2 veckor på en vingård och hade det helt underbart roligt!

Frukt och nötbröd - Gott surdegsbröd

Ett underbart gott bröd som tar lite tid att göra då en surdegsgrund först måste göras.
Men jag lovar, det är väl värt väntan.
Servera till ostbrickan eller med en god marmelad.

Frukt- och nötbröd
Leila´s recept
Ingredienser 2 limpor:

20 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
150 g hela hasselnötter
100 g russin
1 påse blandad torkad frukt

Surdeg dag 1
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten

Surdeg dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Surdeg dag 4
1 dl rågmjöl

Gör så här
 Gör surdegen först: Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

 Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

 Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

 Börja med fruktbrödet den femte dagen: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

 Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

 Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.

 Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.

 Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader. 

 Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.

 Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.

Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.

 Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.



13 april 2012

Apelsinmuffins - receptet

Apelsinmuffins
100 gram smör
2 dl mjölk
3 msk outspädd apelsinsaft
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och häll sedan i mjölken och saften. Vispa äggen, sockret och vaniljsockret pösigt. Häll i smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver  och sikta ner det i bunken. Rör om så att det blandas ordentligt. Häll smeten i muffinsformar och grädda sedan mitt i ugnen i ca 20 minuter.



Orange Muffins
100 grams of butter
2 cups milk
3 tablespoons undiluted orange juice
1 cup granulated sugar
1 tablespoon vanilla sugar
4.5 cups flour
2 teaspoons baking powder

 Preheat the oven to 175 degrees.
Melt the butter in a saucepan. Remove from heat and pour in the milk and juice. Beat eggs, sugar and vanilla until fluffy. Pour the butter mixture in to the eggmix. Mix flour and baking powder and sift into the bowl. Stir to mix thoroughly. Pour batter into muffin cups and bake in middle of oven for about 20 minutes.

Love/Malin

Apelsinmuffins

I senaste numret av Hembakat så hittade jag recept på apelsinmuffins. Det skulle vara frosting på egentligen, men jag satte en liten egen prägel på dem. De är nog lika goda ändå. ;)

Apelsinmuffins med florsockerglasyr (gjord på pressad apelsin och florsocker), dekorationsblommor i sugarpaste.

Ni som inte har senaste numret av Hembakat, får receptet en annan dag.

För mig väntar nu ytterligare en helg med jobb. Och mina kollegor blir nog glada, nu när de får fika trots gårdagens maskinhaveri.

Ha en fin dag och helg allesammans!


12 april 2012

Sablans maskiner!

Jag hade after eightbrowniesar kvar i frysen och tänkte göra dammsugare på dom och ta med till jobbet imorrn, en toppenidé tyckte jag! Det tyckte tydligen inte min matberedare. Jag körde browniesarna i maskinen och när det var färdigmixat så upptäcker jag stora vita plastbitar bland geggan... Då hade plasten runt knivbladen blivit förr torr och börjat släppa!!!!! Det var bara att slänga alltsammans, gegga som maskin.. Kul,toppen,fantastiskt!! Nu är det 3e maskinen som gått sönder på kort tid här hemma- först elvispen (något lossnade inuti och den låter nu som ett reaplan), sedan våffeljärnet (lampan som visar när det är varmt small till och proppen gick) och nu matberedaren. Vilken tur att jag jobbade hela påskhelgen, för pengarna kommer ju gå åt verkar det som... Hoppas verkligen att det var den sista maskinen som gick sönder, på läänge!
Jaja, jag tröstar mig nu istället med nyköpta tidningen Hembakat. Visserligen köpte jag påsknumret, men vad sjutton, det går ju att baka godsakerna när som helst ändå. =)

Hembakat- en liten tröst mitt i allt elände... ;)
Bild lånad från Hembakat.



Smaktest

ALMONDY TOBLERONE


Då jag inte hann att göra en egen tårta till påsk, så passade jag och sambon på att göra ett smaktest! Vi köpte hem en Almondy Toblerone och gottade oss med. Den var god men väldigt mäktig på grund av chokladmoussen som låg som ett täcke på mandelbottnarna. Dock smakade det inte så mycket toblerone utav den, då det bara var några enstaka bitar utav chokladen, som låg uppepå tårtan.

Jag ger den 3 av 5 tårtbitar!



Något sött att täcka tårtan med!

Fluffy white frosting

2,4 dl socker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull. Låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter helt och ta sedan bort kastrullen från plattan.
Vispa äggvitor och vaniljsocker hårt så att det blir toppar. Häll sockerblandningen FÖRSIKTIGT i marängen, LITE I TAGET och vispa konstant tills marängen svalnat och blivit fast.
Ställ in i kylskåpet en stund innan du spacklar tårtan med det.



Fluffy white frosting
2.4 cup sugar
0.8 cups water
1/4 teaspoon lemon juice
2 egg whites
1 teaspoon vanilla


Stir together sugar, water and lemon juice in a saucepan. Let it boil so that sugar crystals melt completely, then remove from heat.
Beat egg whites and vanilla hard. Pour the syrup GENTLY into the meringue, A LITTLE AT A TIME and whisk constantly until the meringue has cooled and solidified.
Set in the fridge for a while before putty cake with it.

Love//Malin

11 april 2012

Tips på tårtfyllningar

Hallonmousse

5,5 dl hallon
1 dl socker
1 msk gelatinpulver
3 dl vispgrädde

Koka upp hallonen med sockret.
Pressa hallonen genom en finmaskig sil så kärnorna försvinner.
Låt gelatinet svälla i 2 msk vatten och rör sedan ner detta i hallonpurén.
Vispa grädden hårt och vänd sedan ner hallonpurén i grädden.
Ställ i kylen en stund.

Bananmousse

3 st mogna bananer
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
1/2 dl socker

Mosa bananerna fint.
Vispa äggulor med socker.
Blanda ihop äggsmet med bananmoset.
Vispa grädden hårt och blanda ner den i moset.
Ställ i kylen.

Enkla och framförallt goda fyllningar!



Raspberry mousse

5.5
dl raspberry
1 cup sugar
1 tablespoon gelatin powder
3 cups whipped cream

Boil raspberries with the sugar.
Push the raspberries through a fine sieve to the nuclei disappear.
Let the gelatin swell in 2 tablespoons water, then stir this into hallonpurén.
Whip the cream until stiff and then turn down hallonpurén the cream.
Place in refrigerator for a while.


Banana Mousse
3 bananas
3 egg yolks
3 cups whipped cream
1/2 cup sugar

Mash the bananas nicely.
Whisk egg yolks with sugar.
Mix egg mixture with bananas.
Whip the cream until stiff and fold it into the bananas.

Set in the fridge.

Love/Malin

Månadens sötsak APRIL - Chokladtryffeltårta


Månadens sötsak hos bloggen Söta saker har temat SAGOLIKT! Och jag har sån beslutsångest för vilket bidrag jag vill delta med... Men jag tror att jag kommit fram till ett beslut nu- en chokladtryffeltårta som är, ja just det - SAGOLIKT GOD!!

Just den här tårtan gjorde jag till ett 60-års kalas, där beställaren gillar fåglar.

Den här varianten gjorde jag till en nyårsfest.

Och denna till Emil´s första födelsedag.

Som ni ser har den varit populär. Inte så konstigt, den är ju så god!

Och här kommer receptet, för den som vill göra den själv.

Chokladtryffeltårta

Kladdkakebotten:
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100 gram smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

Vispa ägg och socker poröst. Blanda försiktigt ner övriga ingredienser och grädda sedan i en bröad form med löstagbara kanter, i 175 grader ca 15-20 minuter.
Låt den sedan svalna.

Vit chokladtryffel:
1 dl grädde
300 gram vit choklad
50 gram smör

Hacka den vita chokladen. Koka upp grädden och rör sedan i chokladen och smöret tills det smält.
Häll smeten över kakan och ställ sedan att kallna.

Ät och njut!



Chocolatetrufflecake
Bottom:
2 eggs
2.5 cup sugar
4 tablespoons cocoa
2 teaspoon vanilla
100 grams of butter
1 cup flour
1/2 teaspoon salt

Whisk eggs and sugar until fluffy. Gently mix the remaining ingredients and then bake in a floured mold with removable edges, at 175 degrees for 15-20 minutes.
Then leave to cool.


White chocolate truffles:
1 cup cream
300 grams of white chocolate
50 grams of butter

Chop the white chocolate. Boil the cream and then stir in the chocolate and butter until melted.
Pour the mixture over the cake and then set to cool.

Enjoy!

Love//Malin