30 mars 2012

Citronmarängpaj

Det här är en utav mina absoluta favoritpajer!
CITRONMARÄNGPAJ

Ljuvligt god!!!!!

Här är receptet:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
75 gram mjukt smör
1 dl florsocker
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + 1 äggula

Citronkräm:

Rivet skal av 1 tvättad citron
Saft av 2 citroner
2 dl strösocker
3 äggulor [spara vitorna till marängen!]
2 msk smör
3 dl vatten
4 msk maizena mjöl

Maräng:

3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Pajdeg: Häll upp vetemjölet i en bunke. Lägg ner smör, siktat florsocker, salt och florsocker. Nyp samman till en smulig massa med fingertopparna. Tillsätt ägget och äggulan. Arbeta in dem med händerna till en deg. Försök att arbeta degen så lite som möjligt, den ska bara precis ta ihop. Låt vila minst 30 min i kylskåp. Klä sedan en smord pajform med degen, nagga botten och ställ återigen in i kylen, minst 30 min. Förgrädda sedan formen i nedersta falsen av ugnen, 200 grader, ca 15 min.

Fyllning: Blanda alla ingredienser till krämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning tills den tjocknar. Krämen får inte koka, då koagulerar äggen! När krämen är tjock, häll genast upp den i det förgräddade pajskalet. Stryk krämen slät med en kniv och låt kallna i formen.

 Maräng: Vispa de 3 äggvitorna till skum med elvisp. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, under fortsätt vispning. Tillsätt sedan vaniljsockret och fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Bred eller spritsa ut marängen över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 3-5 min på 225 graders ugnsvärme, tills toppen fått fin färg.

Lycka till!!

Hemmagjord mandelmassa

Till veckan ska jag göra lite påskgodis, bland annat utav mandelmassa. Jag kom att tänka på att jag har mandelmjöl i skafferiet så jag gjorde helt enkelt egen mandelmassa. Väldigt enkelt. Det enda som krävs är lika delar mandelmjöl/mald mandel och socker- alltså 200 gram socker och 200 gram mandel. Mixa detta i en mixer tills det blir en varm "deg". Jag fick dock tillsätta lite vatten för att det hela skulle gå ihop sig och sedan färgade jag det med vanlig hushållsfärg. Det ska föreställa lila, men tycker dock att det blev mer åt det röda hållet. Får nog se mig efter nån bättre färg tror jag.




Hittade en bild på dessa coola kycklingar, som jag tovade ihop till förra påsken! Söta va? =)




27 mars 2012

Påskinspiration från Odense

Med lite drygt en vecka kvar till påsk så är det dags att börja tänka på påskgodiset. Det kommer bli nån hemlagad sort förstås, att ge bort i påskägget... Här följer lite inspiration från Odense. Klicka på texten under bilderna så kommer du direkt till recepten.


Vad brukar NI göra för påskgodis?

Ha en fin dag!


25 mars 2012

Examensfika

Igår hade jag examensfika här hemma! Det var trevligt att så många ville komma och fira mig.
Här kommer nu några bilder på godsakerna jag bjöd på till kaffet.

Jag måste även tacka ELIN för ett superfint grattiskort! Och CARRO, jag har inte hunnit tacka för din Grattis-kommentar men gör det nu- TACK!! =)

Cakepops, gjorda på Ballerina kladdkaka och färskost. En riktig hit! Såna kommer jag göra fler gånger. Svägerskan ville även ha dessa på hennes kommande bröllopsfest,kul!! =)


 Mor och far kom med en liten blomma i en söt kruka!

Istället för tårta så gjorde jag en "bakelse" som bestod av After eight-brownie med chokladfrosting. Gott!

Jag bjöd även på macroner som ni kan skymta i bakgrunden på en del bilder.

After eight-brownies
350 g mjukt smör
6 dl socker

3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0,5 tsk salt

6 ägg
3 dl vetemjöl
200 g after eight (ca 24 rutor)


Frosting:
120 g smör
9 dl florsocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
1 msk varmt kaffe
 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker är vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smeten. Tryck i och täck after eight-rutorna i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 min. Prova med stickan, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.

Frosting:
Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker krämigt. Tillsätt färskosten och kaffet, vispa till en slät frosting. Bred den över brownien.

Receptet hittade jag på en utav alla bakbloggar som jag surfat runt på den senaste tiden, typiskt nog kan jag nu inte hitta vilken av dom det var... Hoppas att den berörda bloggen inte tar illa upp att jag skrev ut receptet här. =)


After eight-brownies
350 g soft butter
6 cups sugar
3 cup cocoa
1 cup syrup
0.5 tsp salt
6 eggs
3 cups flour
200 g after eight (about 24 squares)

 Frosting: 120 g butter
9 cups powdered sugar
1.5 dl cocoa
2 teaspoon vanilla
200 g cream cheese
1 tablespoon hot coffee


Preheat the oven to 175 degrees. Whip butter and sugar white and creamy. Stir in cocoa, syrup and salt. Stir in one egg at a time, turning finally into the flour into the batter. Place a baking sheet in the bottom of a baking tray with edges and fill with batter. Push in and cover after eight screens in the batter. Bake cake in middle of oven for 30-35 minutes. Try to stick, the stick should be slightly sticky. Let the cake cool.

Frosting:
 Whip butter, icing sugar, cocoa and vanilla cream. Add the cream cheese and coffee, whisk to a smooth frosting. Spread of the brownien.



23 mars 2012

Oreomadness

På restaurangen THANK GOD IT'S FRIDAY i Stockholm har de en dessert som heter Oreomadness och herregud vad god den var!!! Det var vaniljglass mellan lagren av krossade Oreocookies och till det choklad o kolasås!! Visst ser den god ut?! Nu ska vi fördriva tiden tills tåget går hem och det gör vi genom att gå på 3D-bio och (förhoppningsvis) lite blomstershopping på hötorget... Ha en fin dag allesammans! :-D

20 mars 2012

Chokladtryffeltårta med dajmtak

Godmorgon på er!
Här ligger regnet tungt i luften, det är inte ett dugg vårlikt ute just nu.
Därför tänkte jag pigga upp er med en riktig chokladbomb! Den här tårtan brukar min sambos syster bjuda på när hennes familj har kalas. Den är verkligen toppengod!

Chokladtryffeltårta med dajmtak

250 gram mörk choklad av fin kvalité
250 gram smör
2,5 dl socker
5 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 hackade dubbeldajm

Smält choklad och smör i ett vattenbad.
Vispa socker och ägg i ca 10 minuter.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta sedan ned det i smör- och chokladblandningen.
Blanda försiktigt ned äggblandningen i chokladblandningen
Häll sedan smeten i en bröad form med löstagbara kanter.
Grädda i 200 grader ca 6-7 minuter. Kakan ska få skorpa och vara lite "gungig".
Låt kakan svalna och stoppa sedan in den i frysen. (Den kan göras i förväg och tas fram när det är dags för att äta den.)
Ta fram den ur frysen, lägg på hackad dajm och ställ den i ugnen. Använd grilläget.
Ta ut kakan när dajmen har smält.

Avnjutes med vaniljglass eller grädde!

Ha en fin dag!!


Truffle cake with dajm roof
250 grams dark chocolate of good quality
250 grams of butter
2.5 cup sugar
5 eggs
3 cups flour
1 teaspoon baking powder
3 chopped double dajm


Melt chocolate and butter in a water bath.
Whisk eggs and sugar for about 10 minutes.
Mix flour and baking powder, sift then down it in the butter and chocolate mixture.
Gently mix into egg mixture into chocolate mixture
Pour batter into a floured mold with removable edges.
Bake at 200 degrees 6-7 minutes. The cake will have crust and be a little "rocking".
Let the cake cool and then put it in the freezer.
(It can be made in advance and be prepared when it's time to eat it.)

Take it out of the freezer, add the chopped dajm and place it in the oven. Use the grill mode.
Remove the cake when the dajm has melted.


Enjoyed with vanilla ice cream or whipped cream!

Have a nice day!







19 mars 2012

God morgon!

Halvtomt i kylskåpet en måndagsmorgon innebär att man får skrapa ihop en frukost av det som finns... Mjölken blev idag utbytt mot denna jättegoda pärondryck! Prova den om ni inte gjort det! Godmorgon och god dag på er alla! :-)

18 mars 2012

Limemacroner

Jag firar min undersköterske-examen nästa helg och idag gjorde jag macroner med frisk limefyllning som jag ska bjuda på då. ALLA, blev perfekta! Jag är verkligen imponerad av mig själv! ;)



Fyllningen/krämen är vanlig smörkräm som jag tillsatte rivet limeskal i. Mums!

I celebrate my exam next weekend and today I did macrones with fresh lime filling. ALL, was perfect! I am really impressed with myself! ;)
The filling / cream is plain butter cream that I added grated lime peel in. Yum!

Jag tävlar om en Goodiebag från OliOli!

Du kan också vara med och tävla, och hur du gör kan du läsa på Smulans bakblogg!

I potten finns det ni ser på bilden,Merula olivolja,apelsinolja,hallonvinäger,långpeppar och rosa flingsalt.
Vem vill inte ha alla dessa godsaker till sitt kök?

Besök gärna OliOli´s hemsida, där hittar ni en massa mumsiga saker!

Ha en fin dag!



 

17 mars 2012

Mexikansk köttfärssoppa

Måste tipsa om en underbart god köttfärssoppa. Receptet ger en stor sats soppa. Perfekt lunchmat.

Mexikansk köttfärssoppa

500 g köttfärs
2 st gula lökar, finhackade
2 st röda paprikor, urkärnade och tärnade
2 st vitlöksklyftor, hackade
1 förpackning passerade tomater
1 påse tacokrydda
1 liter köttbuljong
1 burk kidneybönor
1 liten burk majs0.5 dl hackad persilja

Stek köttfärsen, löken, paprikan och vitlöken. Lägg sedan över detta i en stor kastrull.
Häll i buljongen, passerade tomater och tacokryddan. Rör runt och låt puttra i några minuter.
Tillsätt sist kidneybönorna, majsen och den hackade persiljan. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Avnjuts med något gott bröd och en klick creme fraiche.




Mexican groundbeef soup500 g ground beef
2 yellow onions, finely chopped
2 red peppers, seeded and diced
2 cloves of garlic, chopped
1 carton tomatopassata
1 packet taco seasoning
1 liter beef stock
1 can of kidney beans
1 small can of corn
0.5 cup chopped parsley


Fry the minced meat, onions, peppers and garlic. Pour it over in a large saucepan.
Pour in the broth, strained tomatoes and taco seasoning. Stir and simmer for a few minutes.
Add the kidney beans, corn and the chopped parsley. Taste with salt and pepper.

Enjoyed with some good bread and a dollop of creme fraiche.



16 mars 2012

Limoncello sherbet

Vad jag förstått så är sherbet någon blandning mellan glass och sorbet?! Hur som helst, det blir GOTT! Väldigt gott! Hoppas ni står ut med att  receptet står på engelska. Ni klurar nog ut innehållet ändå. =)
När jag gjorde denna sorbet första gången så hade jag bara lime hemma, så jag uteslöt limoncello och använde mig utav limezest och saft. MINST lika gott.

Limoncello Sherbet
3 cups (25 1/2 fl oz) whole milk
1 cup (7 oz) sugar
zest from 1 lemon
1 1/2 tablespoons limoncello

Combine 1 cup of the milk with the sugar in a medium saucepan.
Add in the zest and limoncello. Heat mixture on medium until sugar is dissolved, stirring frequently.
Remove from heat and add in remaining milk. Pour into a container and refrigerate overnight.
Freeze in an ice cream maker according to manufacturer's instructions. It will probably stay soft because of the alcohol. You can place the ice cream in the freezer for another couple of hours for it to firm up more.


Jag serverade Sherbe´n med granatäppelkärnor och chokladtryfflar. En liten bit av himmelriket kan man säga...

Ätbara presenter!

Jag älskar att göra egna presenter. Inför morgondagens kalas har jag gjort vanilj- och kardemumma-biscottin! Till det har jag köpt ett dessertvin som enligt systembolaget skulle passa som handen i handsken till dessa söta små skorpor. Jag får helt enkelt lita på dom!




Biscotti med kardemumma o vanilj

1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
0.5 dl råsocker
1st urskrapad vaniljstång
2 tsk vaniljsocker
2 st ekologiska ägg
5.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.

Blanda allt och rulla till 2 längder.

Lägg upp på plåt och grädda 25 minuter.

Tag ut och dela lite på snedden och lägg snittytan uppåt.

Sänk till 125 grader och låt biscottin torka cirka 10 minuter till.

Receptet hittade jag här.



Biscotti with cardamom o Vanilla
1 teaspoon cardamom seeds
100 g soft butter
1 cup granulated sugar
0.5 cups of raw sugar
1 piece vanilla bean
2 teaspoon vanilla
2 organic eggs
5.5 cups flour
1.5 tsp baking powder


 How to do this:
Preheat oven to 175 degrees.
Mix all ingredients and roll into 2 lengths.
Place on baking sheet and bake 25 minutes.
Take out and cut on the diagonal and place cut side up.
Reduce to 125 degrees and let biscottin dry about 10 minutes.

Enjoy them with some sweet wine.

14 mars 2012

Månadens sötsak - Personligt



Jag har valt att vara med på Månadens Sötsak hos bloggen Söta Saker.

Temat för Mars månad är PERSONLIGT, och jag har valt att bidra med ett recept på "knasbollar"(havrebollar).

Knasbollar smakade jag på första gången när jag bodde i Nora. Där finns ett Café som heter Da capo och är ett utav mina smultronställen. Så att välja ett recept på ett personligt bakverk, var inte så svårt.
Här kommer receptet, baka och njuuuuut!!

Knasbollar
270 gram smör
3,5 dl socker
3,5 tsk vaniljsocker
1 liter havregryn
0,75 msk kakao
1 dl kaffe (kan vara ljummet)
ca 2 dl kokos (kan färgas i valfri färg med hjälp av karamellfärg)

GÖR SÅ HÄR:
Vispa smör, vaniljsocker och socker kraftigt i 5 minuter med elvisp. Tillsätt havregryn, kakao och kaffet och vispa kraftigt i 5 min till.Ställ smeten kallt en stund att stelna till. Forma sen bollar i valfri storlek och rulla i kokosflingor.


Oatballs

 270 grams butter
3.5 cup sugar
3.5 tsp vanilla
1 liter of oatmeal
0.75 tbsp cocoa
1 cup coffee
about 2 cups coconut (can be dyed in any color using food coloring)


Beat butter, vanilla and sugar vigorously for 5 minutes with electric mixer. Add oatmeal, cocoa and coffee and beat vigorously for 5 min till. Put batter to cool for a while to stiffen. Shape the oatballs in any size and roll in coconut flakes.




12 mars 2012

Tårta till Emil´s 3års kalas

Det blev tågtårta till Emil som hade sitt 3års kalas igår! Jag gjorde tigerkaka som botten och fyllningen bestod utav chokladganache och körsbärssylt. Det gröna och det blåa är vaniljsmörkräm som jag färgat med vanlig hushållsfärg.




I did a "traincake" to Emil, who had his third birthdayparty yesterday! I made a tiger cake bottom and the filling consisted of chocolate ganache and cherry jam. The green and blue are vanilla buttercream that I colored with ordinary household paint.


11 mars 2012

Gevalia Millicano

Jag fick möjligheten av Smartson och Gevalia, att testa nya Gevalia Millicano pulverkaffe. Jag tyckte helt enkelt att det var milt och gott och kommer bjuda mina framtida fikagäster på detta.




Betyg: 5 av 5 kaffekoppar!

I had the opportunity of Smartson and Gevalia, to test new Gevalia Millicano instant coffee. I simply felt that it was mild and good, and will invite my future coffee Guests of this.

Rating: 5 out of 5 cups of coffee!

02 mars 2012

Utländska läsare?!

Enligt "trafiklistorna" här på min blogg, verkar jag ha några utländska läsare.. Tänkte att man kanske skulle skriva inläggen även på engelska. Google har en bra(?) översättningssida, så jag slipper sitta och skriva allt en gång till, och på engelska.

Jag säger VÄLKOMMEN till nya läsare, svenska som utländska!


According to "traffic lists" here on my blog, I seem to have some foreign readers .. Thought I might write posts in English aswell. Google has a good(?) translation site, so I do not have to write everything again, and in English.


I say WELCOME to new readers, Swedish as foreign ones!

Love//Malin


01 mars 2012

Capuccinocupcakes

Hade en ledig stund över och ställde mig därför och bakade cupcakes. Tyvärr har jag inga snygga dekorationsgrejer kvar så det blev bara lite strössel på vaniljfrostingen.. Får ta och klicka hem lite saker från nån spännande "baksida"! Har ni några tips på nån Webbutik som säljer baktillbehör till överkomligt pris? :-)

Dessa cupcakes ska mina kollegor få mumsa på i helgen. :-)